Europejskie Dni Dziedzictwa 2015 - Gwara świętokrzyska
piękna i bogata - fotogaleria

We wrześniu, po raz kolejny, świętowaliśmy Europejskie Dni Dziedzictwa obchodzone w tym roku pod wspólnym hasłem "Utracone Dziedzictwo”. Z tej okazji przygotowaliśmy wystawę pt. "Gwara świętokrzyska piękna i bogata”, która bez wątpienia jest wyśmienitą okazją do zaprezentowania utraconego dziedzictwa kulturowego w regionie świętokrzyskim. Ekspozycja została podzielona na dwie części tematyczne. Pierwsza prezentuje publikacje i materiały audiowizualne związane z gwarą świętokrzyską, znajdujące się w zbiorach Pedagogicznej Biblioteki Wojewódzkiej w Kielcach, druga zaś prace rzeźbiarza ludowego Jana Bernasiewicza. Eksponaty zostały wypożyczone z Muzeum Wsi Kieleckiej ­ Parku Etnograficznego w Tokarni oraz Biblioteki Centrum Kultury w Piekoszowie. Doskonałe  uzupełnienie stanowi materiał ilustracyjny do twórczości "Bernasia”, obrazujący jego wspaniałe dzieło nazywane "ogrodem cudów”. Teksty z pamiętników mówią natomiast o "innych” zainteresowaniach artysty.
Uroczyste otwarcie wystawy odbyło się 17 września 2015 r. Na nasze zaproszenie przybyła liczna grupa młodzieży z: Zespołu Szkół Ponadpodstawowych w Nowinach, I Społecznego Gimnazjum im. Mikołaja Reja w Kielcach, VII Liceum Ogólnokształcącego im. Józefa Piłsudskiego w Kielcach oraz pasjonaci kultury ludowej.
W dniu otwarcia wystawy uczestnicy wysłuchali wykładu pana dr. hab. prof. UJK Stanisława Cygana, który wprowadził słuchaczy w specyfikę gwary naszego regionu wzbogacając przekaz ogromną ilością ciekawych i dowcipnych przykładów. Młodzież słuchała z wielkim zainteresowaniem i aktywnie uczestniczyła w spotkaniu.
Doskonałą  ilustracją wykładu był występ zespołu folklorystycznego "Małe Wolanecki” z Dębskiej Woli prowadzonego przez Aleksandrę Jasiorowską. Dziewczynki pięknie prezentowały się w ludowych strojach, a zgromadzona publiczność żywiołowo reagowała na ich śpiew. Oprócz gromkich braw dzieci zostały nagrodzone upominkami ufundowanymi przez Departament Promocji, Edukacji, Kultury, Sportu i Turystyki Urzędu Marszałkowskiego Województwa Świętokrzyskiego.
Na zakończenie imprezy organizatorzy zaprosili zebranych do zwiedzania wystawy oraz degustacji tradycyjnego drożdżowego ciasta podanego na przetaku.

Goście chętnie wpisywali się do kroniki bibliotecznej.
Mamy nadzieję, że takie spotkania z utraconym dziedzictwem kulturowym sprawią, że uratujemy to co warunkuje naszą tożsamość, a w każdym z nas pozostanie spuścizna naszych przodków.
Wystawę można oglądać do 31 października 2015 r. Serdecznie zapraszamy.

Zapraszamy do galerii

Organizatorzy: