EDD 2021 – wystawa “Wokół stołu, czyli tradycje i obyczaje kulinarne w sztuce i literaturze”.

Tegoroczne Europejskie Dni Dziedzictwa nawiązujące ściśle do tradycji kulinarnych, podsunęły nam ciekawy pomysł na podkreślenie tradycji kulinarnych, nie tylko w naszym buskim regionie, ale także na przybliżenie kulinarnych tematów w literaturze i malarstwie. Wystawa składa się z trzech części. Pierwszą część stanowi plansza wystawowa, na której w kształcie “uczty artystycznej” rozstawione są “półmiski” z przepisami m.in. na: bigos wg Adama Mickiewicza, ćwikłę wg Mikołaja Reja, sos Vinegret Juliana Tuwima czy Pieśń o chlebie autorstwa Marii Konopnickiej. Możemy tu też przeczytać fragmenty prozy Jarosława Iwaszkiewicza przedstawiające śniadanie z opowiadania Panny z Wilka oraz wiersz Juliana Tuwima o piknikach łódzkich i opis kolacji z Lalki Bolesława Prusa. Wybrane reprodukcje obrazów z tematem kulinarnym to dzieła pędzla: Hieronima Boscha, Petera Breugela, obraz Edwarda Muncha “Krzyk” przedstawiony za pomocą jedzenia a także fragment komiksu Janusza Christy Kajko i Kokosz oraz obraz Campbell’s soup Andy Warhola. Kolejna, druga część obejmująca dwie gabloty, to miejsce w którym ekspozycja przedstawia tradycyjny element wystroju w dawnych kuchniach, czyli makatkę kuchenną, jej historię oraz hasła na niej zamieszczane. Jest tutaj także słownik wybranych wykwintnych wyrazów kulinarnych i obok książki Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Świętokrzyskiego przedstawiona jej idea i historia. Ostatnia, trzecia część to regionalne przepisy kulinarne. Wybrane z książki Pamiętnik kulinarny Ponidzia i Powiśla, eksponowane są obok: kieliszka na lekarstwa, kieliszka na nalewkę, mini garnczka kamiennego oraz ludowych kieliszków na jajka na miękko.

Agnieszka Jasińska