Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom naszych czytelników, zakupiliśmy do zbiorów bibliotecznych szereg publikacji związanych z problemem zdrowego odżywiania. „Zdrowe odżywianie oznacza spożywanie różnorodnych produktów, które dostarczają składników odżywczych potrzebnych do zachowania zdrowia, dobrego samopoczucia i energii. Te składniki odżywcze obejmują białko, węglowodany, tłuszcz, wodę, witaminy i minerały.” „Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) zdrowe odżywianie przez całe życie pomaga zapobiegać niedożywieniu we wszystkich jego formach, a także wielu chorobom niezakaźnym (NCD) i różnorodnym dolegliwościom. Jednak, zwiększona produkcja przetworzonej żywności, szybka urbanizacja i zmieniający się styl życia doprowadziły do zmiany wzorców żywieniowych. Obecnie ludzie spożywają więcej produktów wysokoenergetycznych, tłuszczów, wolnych cukrów i soli/sodu, przy niewielkim spożyciu wystarczającej ilości owoców, warzyw oraz błonnika pokarmowego.” Źródło:
https://www.medonet.pl/zdrowie,zdrowe-odzywianie—zasady,artykul,1725179.html [Dostęp 23.11.2023]
Zachęcamy do składania propozycji zakupu książek do naszej biblioteki
https://www.kielce-pbw.sowa.pl/index.php?KatID=0&typ=acc&id=reserved&orderop=ZAMZK
Edyta Smolińska i Robert Kardas.
Dyrektor PBW w Kielcach
Sylwester Kasprzyk
Zdrowe odżywianie – nowości książkowe!