“Niezależnie od tego, kto był ojcem choroby, zła dieta była na pewno jej matką” – głosi przysłowie chińskie. Lubimy jeść, wiemy, co nam smakuje, ale czy zdajemy sobie sprawę, jak ważna w naszym życiu jest właściwa dieta? O tym wszystkim w czwartek, 24 października w siedzibie pińczowskiej filii Pedagogicznej Biblioteki Wojewódzkiej im. Gustawa Herlinga-Grudzińskiego w Kielcach opowiadała Marzena Schultz – specjalistka zdrowia publicznego.
Przy filiżance herbaty gość biblioteki mówił o naszych nawykach żywieniowych, które nie zawsze są dobre. Trzeba zmieniać ludzkie przyzwyczajenia i poglądy na kwestie zdrowia. Marzena Schultz rozpoczęła swoją wypowiedź od wskazania źródła, z którego korzystała. Jest nim książka pt. „Nowoczesne zasady odżywiania: przełomowe badanie wpływu żywienia na zdrowie” autorstwa amerykańskiego biochemika Thomasa Colina Campbella. Książkę tę oparto na badaniach naukowych dotyczących czynników wpływających na zdrowie człowieka.
Na świecie istnieje kilka tzw. niebieskich stref, w których ludzie dożywają do wieku ponad 100 lat w dobrym zdrowiu fizycznym i psychicznym. Wpływ na to mają różne czynniki, ale jednym z decydujących jest dieta oparta wyłącznie na produktach roślinnych i wartościowych odżywczo. Równie istotnym czynnikiem długowieczności są dobre relacje międzyludzkie – powiedziała Marzena Schultz.
Przytoczyła ona również przykład Japończyków – mieszkańców wyspy Okinawa, którzy posiadają kilku bardzo bliskich przyjaciół i pielęgnują swoje relacje. Porównała ich z Amerykanami, którzy mają tylko jednego przyjaciela. Wspomniała również o lekarzu ze wspólnoty Adwentystów Dnia Siódmego w Loma Linda w Kalifornii, który dożył ponad 100 lat, a jeszcze w wieku 97 przeprowadzał operacje chirurgiczne. Ta strefa znajduje się w USA i jest rodzajem wyspy ludzi zdrowo odżywiających się w kraju, gdzie wielu jego mieszkańców nie przestrzega zdrowej diety.
Innym ciekawym punktem spotkania było zwrócenie uwagi na nową piramidę żywieniową, która co jakiś czas ulega zmianom i jest poszerzana o nowe, istotne elementy. Prelegentka przyniosła i zaprezentowała również różnego rodzaju produkty żywnościowe, których używa w swojej kuchni. O kilku z nich opowiedziała, aby przybliżyć ich wartości odżywcze. Stwierdziła też, że warto utrzymywać stałą liczbę posiłków 2-3 dziennie i nie podjadać między nimi, bo nasze organy, które odpowiadają za trawienie, nie mają możliwości odpoczynku, kiedy dokarmiamy je co jakiś czas.
Miła i sympatyczna atmosfera sprawiła, że uczestnicy, których większość stanowiły kobiety, pytali o wiele interesujących ich kwestii, a część z nich podzieliła się swoimi doświadczeniami i wiedzą w temacie zdrowego odżywiania i żywności.
Robert Karpiński