Pod hasłem „Twoje zdrowie w Twoich rękach” przebiegało trzecie spotkanie z ekspertem zdrowia publicznego Marzeną Schultz, które odbyło się w poniedziałkowy wieczór, 9 grudnia w pińczowskiej filii Pedagogicznej Biblioteki Wojewódzkiej im. Gustawa Herlinga-Grudzińskiego w Kielcach.
Prowadząca przypomniała najważniejsze zagadnienia poruszone w trakcie listopadowej prelekcji – na temat korzyści płynących ze spożywania węglowodanów złożonych, roli warzyw, owoców oraz błonnika i roślin strączkowych w profilaktyce chorób dietozależnych. Sporo uwagi poświęciła omówieniu różnic między cukrami prostymi i złożonymi oraz szkodliwości spożywania żywności wysoko przetworzonej. Następnie skupiła się na pozytywnych aspektach białka roślinnego oraz takich zagadnieniach jak: naturalne zamienniki cukru oraz najlepsze źródła białka i wapnia. Zaprezentowała także książki dotyczące zdrowego odżywiania i rozmaite zdrowe produkty, które mogą posłużyć jako zamienniki szkodliwych bądź nadmiernie kalorycznych produktów.
W poniedziałkowym spotkaniu uczestniczyło 20 osób, zdecydowana większość wzięła w nich udział drugi lub trzeci raz. Kolejne spotkanie zaplanowano na czwartek, 9 stycznia. Będzie ono odbywało się pod znakiem praktycznych warsztatów zdrowego komponowania posiłków. Będziemy mogli zobaczyć jak przygotowywać m.in. smaczne, pożywne zielone koktajle oraz pożywne pasty i pasztety na chleb.
Robert Karpiński
Marcin Salamon