Warsztaty kulinarne między książkami

Warsztaty kulinarne między książkami

Potrawy, które sprzyjają zdrowiu, królowały w pińczowskiej filii biblioteki pedagogicznej podczas kolejnego spotkania z ekspertem zdrowia publicznego, które odbyło się 9 stycznia.

W czwartkowy wieczór czytelnia biblioteki wypełniła się niemal po brzegi. Frekwencja była dwukrotnie wyższa niż podczas poprzednich spotkań. Warsztaty poprowadziła Marzena Schultz, która zdradziła gościom wydarzenia tajniki zdrowego odżywiania.

Prowadząca przygotowała kilka dietetycznych potraw m.in. pasztet z czerwonej soczewicy, kotlety z orzechów włoskich i tofu oraz pastę z łuskanego żółtego grochu. Zachęcała także do włączania do diety roślin strączkowych, ze względu na fakt, iż zawierają one kompletne białko, obniżają poziom cholesterolu oraz cukru we krwi, zapobiegają chorobom serca, oczyszczają organizm z toksyn, są świetnym źródłem energii i dostarczają organizmowi niezbędnym składników tj. żelazo, magnez, wapń, błonnik pokarmowy i witaminy z grupy B.

Zebrani degustowali przygotowane potrawy wyrażając uznanie dla ich smaku. Zadawali także prowadzącej pytania. Każdy z uczestników spotkania otrzymał przepisy dietetycznych potraw i mógł zapoznać się z publikacjami książkowymi na temat zdrowego odżywiania.

Czwartkowe spotkanie stanowiło również okazję do promocji informacji na temat patrona biblioteki – Gustawa Herlinga-Grudzińskiego. Pracownicy placówki po zakończeniu prelekcji rozkolportowali wśród przybyłych gości ulotki z opracowanym życiorysem pisarza.

Marcin Salamon