Zdrowie na talerzu, czyli jarmuż, ananas i szpinak

Zdrowie na talerzu, czyli jarmuż, ananas i szpinak

Jaką rolę tłuszcz odgrywa w naszej codziennej diecie? Który z nich jest bezpieczny dla człowieka? W jakich ilościach należy go spożywać? – o tym i nie tylko o tym w czwartkowy wieczór, 6 lutego mogli posłuchać czytelnicy i sympatycy pińczowskiej filii Pedagogicznej Biblioteki Wojewódzkiej im. Gustawa Herlinga-Grudzińskiego w Kielcach.

Swoją wiedzą i doświadczeniem kolejny raz dzieliła się Marzena Schultz, ekspert zdrowia publicznego oraz pasjonatka zdrowego stylu życia. Opowiedziała o roli tłuszczów w organizmie, zwracając uwagę na fakt, iż uczestniczą one w wielu niezbędnych procesach życiowych. Odpowiadają m.in. za syntezę niektórych hormonów, stanowią źródło witamin oraz są źródłem energii dla narządów i tkanek, Przedstawiła podział tłuszczów stwierdzając, iż najbardziej pożądane, mające wartości zdrowotne i najmniej szkodliwe są wielonienasycone tłuszcze roślinne, zaś największe spustoszenie w organizmie człowieka sieją tłuszcze zwierzęce. Stwierdziła ponadto, że zapotrzebowanie energetyczne organizmu powinno być pokryte przez zwiększone spożycie węglowodanów a nie tłuszczów. Prowadząca wskazała także na źródła kwasów omega 3 oraz stwierdziła, że należy unikać smażenia potraw, gdyż wówczas wydzielają się substancje rakotwórcze a zamiast tego należy je piec w piekarniku.

Prelegentka zalecała sięganie po różnokolorowe warzywa, szczególnie wszelkie zielone: jarmuż, kapustę, szpinak, brukselkę, brokuły i in. Podkreślała rolę zieleniny w diecie, gdyż znacząco wspomaga ona trawienie, jest źródłem witamin, kwasu foliowego, błonnika, fitoskładników, chlorofilu oraz cennych minerałów tj. wapń, fosfor i magnez.

W drugiej części spotkania uczestnicy mieli okazję degustować przygotowane wcześniej potrawy w postaci shake’a z jarmużu, ananasa i pomarańczy, pasztetu z pestek dyni oraz pasty z awokado, będącego jednym z cenniejszych źródeł tłuszczu dla człowieka. Uczestnicy spotkania wychodzili bardzo zadowoleni i zgodnie przyznawali, że seria spotkań o zdrowym żywieniu to znakomita inicjatywa.

Kolejne spotkanie „Jak uciec przed zawałem?” odbędzie się w czwartek 6 marca o godz. 18.00 i poprowadzi je tym razem lek. med. Grażyna Kuczek – autorka licznych książek oraz publikacji na temat zdrowego stylu życia, redaktor naczelna kwartalnika „Zdrowie z wyboru”, konsultantka w zakresie medycyny naturalnej i zapobiegawczej, koordynatorka programu NEWSTART Prosperity w Polsce. Serdecznie zapraszamy już dzisiaj wszystkich.

Robert Karpiński