O tym, jak ustrzec się przed zawałem mówiła w czwartkowy wieczór, 6 marca w pińczowskiej filii Pedagogicznej Biblioteki Wojewódzkiej im. Gustawa Herlinga-Grudzińskiego w Kielcach Grażyna Kuczek. – lekarz medycyny i popularyzatorka zdrowego stylu życia
Grażyna Kuczek jest autorką licznych książek oraz publikacji na temat zdrowego stylu życia, redaktorem naczelną kwartalnika „Zdrowie z wyboru”, konsultantką w zakresie medycyny naturalnej i zapobiegawczej oraz koordynatorką programu NEWSTART Prosperity w Polsce.
W trakcie spotkania przybliżyła ona zebranym czym jest zawał serca, jakie są jego przyczyny, radziła jak można zapobiec zawałowi oraz wymieniła badania, które w tym celu można wykonać. Przedstawiła statystyki Światowej Organizacji Zdrowia dotyczące liczby ludzi umierających z powodu chorób serca oraz determinanty zdrowia według pól dr Marca Lalonde’a. Z tych ostatnich wynika, że największy wpływ na zdrowie serca ma nasz styl życia (53 proc.). Pozostałe determinanty to: środowisko fizyczne (21 proc.), czynniki genetyczne (16 proc.) i poziom opieki zdrowotnej (10 proc.).
Prelegentka przedstawiła także osiem czynników etiologicznych choroby wieńcowej i zawału serca. Wymieniła m.in. niewłaściwe odżywianie, przewlekły stres, siedzący tryb życia, palenie papierosów, picie alkoholu i napojów zawierających kofeinę oraz niedostateczne zawadnianie organizmu. Omówiła także piramidę zdrowego żywienia i pięć zasad zdrowego odżywiania.
Nie zabrakło także degustacji zdrowych potraw przygotowanych przez Marzenę Schultz, eksperta zdrowia publicznego, która od października do lutego przeprowadziła w bibliotece pedagogicznej w Pińczowie pięć spotkań na temat zdrowego odżywiani
Robert Karpiński
Marcin Salamon