Klub zdrowia. Dbajmy o stację paliw

Klub zdrowia. Dbajmy o stację paliw

Gdzie w naszym organizmie znajduje się stacja paliw i zarządzanie odpadami – na to i wiele innych pytań odpowiadała w naszej bibliotece podczas czwartkowego spotkania „Klubu zdrowia – o zdrowiu między książkami” Beata Śleszyńska.

W czwartkowe popołudnie czytelnia biblioteki pedagogicznej wypełnia się po brzegi – interesujący wykład Beaty Śleszyńskiej „Dobre trawienie – dobre zdrowie” przyciągnął prawdziwe tłumy, a po jego zakończeniu prelegentka jeszcze przez prawie godzinę odpowiadał na pytania gości.

Błonnik i jeszcze raz błonnik

– Jesteśmy radzi, że spotkania cieszą się tak dużym zainteresowaniem. Warto dodać, że w naszych zbiorach znajduje się bogata literatura poświęcona zdrowiu. Warto więc zapisać się do naszej biblioteki – podkreśliła Marta Boszczyk, p.o. dyrektora Pedagogicznej Biblioteki Wojewódzkiej im. Gustawa Herlinga-Grudzińskiego w Kielcach.

Beata Śleszyńska podczas swojego wykładu mówiła o zbawiennym wpływie błonnika, produktów fermentowanych czy probiotyków i prebiotyków na funkcjonowanie naszych jelit podkreślając, że praca układu pokarmowego ma ogromny wypływ na zdrowie.

– Polacy jedzą 20 g błonnika dziennie. To zdecydowanie za mało. Im bardziej przetworzone są produkty, które spożywany, tym mniej w nich błonnika – powiedziała prelegentka, która jest absolwentką promocja zdrowia i wspomagania rozwoju w Wyższej Szkole Edukacji Zdrowotnej w Łodzi oraz zdrowia publicznego na Uniwersytecie Medycznym w Łodzi, a także studiów podyplomowych – dietetyka w chorobach wewnętrznych i metabolicznych na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym.

Dobrze trawić, dobrze przyswoić

Jak podkreśliła – trawienie jest kluczową kwestią, jeśli chodzi o rozmaite problemy zdrowotne. Stanowi jeden z najważniejszych czynników mających wpływ na ogólne dobre samopoczucie. Trawienie jest istotnym aspektem odżywiania, które nie opiera się jedynie na tym, co jemy, ale przede wszystkim na tym, jakie składniki odżywcze docierają do naszych komórek. Zatem, podstawą dobrego zdrowia  jest prawidłowe trawienie i przyswajanie.

Beata Śleszyńska podkreśliła, jak ważna jest aktywność fizyczna, zwróciła uwagę na temperaturę posiłków (zbyt gorące są ogromnym obciążeniem dla żołądka), zaleciła także, by nie pić w ich trakcie – niech żołądek spokojnie strawi pokarm i przekaże go dalej. Bardzo ważne jest wyeliminowanie kawy i innych używek, szczególnie przez osoby, które borykają się z problemami z trawieniem.

Negatywnie na pracę naszych jelit wpływają m.in. antybiotyki, sterydy, cukier w różnej postaci, przetworzona żywność, sztuczne dodatki, niedobory takich witamin jak A, D czy magnezu i cynku. Wrogiem układu pokarmowego są także stres i brak snu.

Tofu „zmieniające życie”

Wykładowi, tak jak zawsze, towarzyszył quiz z nagrodami oraz degustacja potraw przygotowanych zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania się. Goście mogli skosztować tofu „zmieniającego życie”, pasztetu ze słonecznika z warzywami, pasty z groszku oraz pulpecików z tofu i słonecznikiem.

Organizatorami spotkania byli – Pedagogiczna Biblioteka Wojewódzka im. Gustawa Herlinga-Grudzińskiego w Kielcach, Chrześcijańska Służba Charytatywna „Blisko Serca” oraz Sekretariat Zdrowia w Kościele Adwentystów Dnia Siódmego w Polsce.

Patronat honorowy nad cyklem „Klub zdrowia – o zdrowiu między książkami” objęła marszałek województwa świętokrzyskiego Renata Janik. Patronami medialnymi wydarzenia są: Echo Dnia, Radio eM Kielce, Radio Kielce, TVP – Oddział w Kielcach.

Na kolejne spotkanie zatytułowane Cukier – legalny narkotyk”, które poprowadzi Katarzyna Lewkowicz-Siejka, zapraszamy do naszej biblioteki już 10 kwietnia na godz. 17.

Agata Niebudek-Śmiech
fot. Edyta Smolińska