Już dwie łyżeczki cukru wprowadzają nasze ciało w stan biochemicznego chaosu – przestrzegała Katarzyna Lewkowicz-Siejka podczas spotkania „Klubu zdrowia – o zdrowiu między książkami”, które odbyło się w czwartek, 10 kwietnia w naszej bibliotece.
Czwarte spotkanie w ramach „Klubu zdrowia”, które Pedagogiczna Biblioteka Wojewódzka im. Gustawa Herlinga-Grudzińskiego w Kielcach organizuje wraz z Chrześcijańską Służbą Charytatywną „Blisko serca”, już za nami. Tym razem „bohaterem” spotkania był cukier, o którego zgubnym wpływie na nasze zdrowie mówiła Katarzyna Lewkowicz-Siejka – publicystka i redaktorka, od dwudziestu lat zajmuje się tematyką zdrowotną.
LEGALNY NARKOTYK
– W naszym ciele nie ma organu, który nie byłyby zainfekowany cukrem. Odpowiada on m.in. za zaburzenia równowagi minerałów i witamin oraz trawienia, stany zapalne w organizmie – wyliczała prelegentka. – Potwierdzony jest związek pomiędzy spożywaniem cukru a takimi chorobami jak cukrzyca, nowotwory, alzheimer, udary, zawały, jaskra czy też szybkim starzeniem się.
Jak dodała Katarzyna Lewkowicz-Siejka – cukier ma również ogromny związek z naszym mózgiem i psychiką. Prelegentka przytoczyła wiele badań potwierdzających uzależniające właściwości cukru, nic więc dziwnego, że zyskał on określenie legalnego narkotyku.
KSYLITOL I STEWIA
Czym więc zastąpić cukier? Na pewno nie fruktozą i syropem kukurydzianym czy z agawy. Najlepszym zastępnikiem będzie cukier brzozowy czyli ksylitol, który ma wiele prozdrowotnych właściwości (m.in. wzmacnia odporność, spowalnia osteoporozę, nie fermentuje w układzie pokarmowym i ogranicza rozwój w nim pleśni, a przede wszystkim ma niski indeks glikemiczny).
– Kupując ksylitol należy pamiętać, by nie był on pochodzenia chińskiego, który produkowany jest z kukurydzy, lecz fińskiego – podkreśliła prelegentka.
Godna polecenia jest także stewia, która też ma właściwości prozdrowotne, m.in. reguluje ciśnienie, hamuje apetyt na słodycze, nie fernentuje, ma właściwości przeciwzapalne i jest bezkaloryczna.
JAK PSZENICA TO CUKRZYCA
Wiele negatywnych słów padło również pod adresem pszenicy. – Jest takie powiedzenie: chcesz mieć cukrzycę, jedz pszenicę – powiedziała Katarzyna Lewkowicz-Siejka, dodając, że ma ona właściwości uzależniając oraz wyższy indeks glikemiczny niż cukier.
Goście spotkania, którzy – tak jak zawsze – po brzegi wypełnili czytelnię naszej biblioteki, zadawali prelegentce wiele szczegółowych pytań, tradycyjnie odbył się quiz z nagrodami oraz poczęstunek. Goście mogli skosztować takich specjałów, jak kotlety brokułowo- jaglane, pasztetu z pieczarek, brownie daktylowo-bananowego i ciasteczek bakaliowych przygotowane przez wolontariuszy z Chrześcijańskiej Służby Charytatywnej „Blisko serca”.
Na kolejne spotkanie „Klubu zdrowia” zapraszamy w czwartek, 15 maja o godz. 17 do Pedagogicznej Biblioteki Wojewódzkiej im. Gustawa Herlinga-Grudzińskiego w Kielcach. Temat spotkania: „Słodkie życie, czyli cud-miód i inne produkty pszczele”, prelegent – Elżbieta Bukowska.
Patronat honorowy nad cyklem objęła Renata Janik – marszałek województwa świętokrzyskiego.
Patronat medialny sprawują: Radio Kielce, Radio eM, Echo Dnia i TVP 3 Kielce.
Agata Niebudek-Śmiech
fot. Edyta Smolińska