Słodki problem. Spotkanie w Dobrosferze

Słodki problem. Spotkanie w Dobrosferze

W czwartkowy wieczór, 8 maja w pińczowskiej filii Pedagogicznej Biblioteki Wojewódzkiej im. Gustawa Herlinga Grudzińskiego w Kielcach odbyło się kolejne, ósme już spotkanie w ramach „Dobrosfery”.

Tym razem w roli prelegentki wystąpiła Beata Głowacka – technolog żywienia, promotorka zdrowia, autorka bloga „Swojsko z fasolką”. Rozpoczęła ona wykład i prezentację od przybliżenia statystyk związanych z zachorowalnością na cukrzycę. Okazuje się, że w Polsce na tę chorobę cierpi 3,1 mln ludzi – w tym co czwarta osoba powyżej 60. roku życia. Kolejne 5 mln osób ma stan przedcukrzycowy. Dokonała charakterystyki cukrzycy typu 1 i typu 2, omówiła zagadnienie insulooporności, czynniki ryzyka zachorowania na oba typy cukrzycy. Przedstawiła także wyniki rozmaitych badań oraz czynniki mające wpływ na różnorodność mikrobiomu jelitowego. Niemało czasu poświęciła także na omówienie czynników pomagających w walce z cukrzycą tj. dieta, aktywność fizyczna, wypoczynek, pozytywne emocje, pomoc i wsparcie otoczenia.

Czwartkowa prelekcja spotkała się z dużym zainteresowaniem. Tradycyjnie byli obecni stali uczestnicy spotkań organizowanych w ramach „Dobrosfery”. Na zakończenie uczestnicy spotkania mieli okazję degustacji smacznych potraw przygotowanych przez Marzenę Schultz – eksperta zdrowia publicznego, występującą w roli prelegentki na pierwszych pięciu spotkaniach „Dobrosfery” i współorganizatorkę całości przedsięwzięcia.

Kolejne spotkanie odbędzie się w czerwcu. Poświęcone będzie wpływowi emocji na zdrowie człowieka i sposobom radzenia sobie z nimi. zapraszamy!